marți, 26 februarie 2008

Canionul Bryce


Pilastri fantastici de piatra impodobiti in nuante de rosu se inalta in siruri ordonate pe intinderea arida din Utah. Ca o fantastica opera de arta in gresie si calcar, pilastrii si turnuletele din Canionul Bryurile ce se inalta din adancurile sale umbroase aidoma ruinelor unui vechi oras parasit.

Canionul Bryce nu este de fapt un canion, ci o serie de amfiteatre naturale, unele adanci de 150 m. Este un adevarat spectacol de culori, nuantele rocilor variaza de la ruginiu la roz galben si bej. Nuantele de albastru si purpuriu indica urme de oxizi de mangan.

Lumina schimbatoare modifica aceste nuante oferind noi perspective si unda libera imaginatiei asupra acetor stanci tacute.

Privelistea isi atinge la rasaritul si apusul soarelui cand razele acestuia intensifica nuantele si umbrele, accentuand forme suprarealiste.

Unii dintre cei mai vechi arbori din lume au supravietuit timp de secole pe solul arid din Canionul Bryce. Este vorba despre pinii cu conuri tepoase, scunzi si contorsionati.

Strategia lor de supravietuire este atat de eficienta incat unele exemplare ajung pana la 1200-1600 si mai mult, insa recordul il bate un pin cu conuri tepoase din Muntii Albi, California, care a ajuns la varsta de 4700 de ani.

Cele mai renumite locuri ce ofera o perspectiva impresionanta sunt Locul Rasaritului si Locul Apusului. Astazi canionul face parte din Parcul National Bryce Canion, de 145 km patrati, avand un numar de sute de mii de vizitatori.

Niciun comentariu: